Soorten tegels

Posted by admin on 7 april 2011

Fabricage

Veel tegels die zijn opgemaakt met motieven worden tegenwoordig bijna allemaal met de machine bedrukt door middel van foto procédé. Wanneer je een vergrootglas over de tegel legt, kun je dit pas goed zien. Je ziet dat de tegel is opgebouwd uit allerlei kleine puntjes. Door deze techniek krijg je echter wel onregelmatige tegels. Vandaar dat ze ook vaak goedkoper zijn dan handgemaakte tegels.

Wandtegels

Wandtegels zijn meestal dunne tegels. Je kunt ze kopen in verschillende formaten, kleuren en motieven. Vaak zie je het formaat 15 bij 15 cm, die wordt dan ook het meest gebruikt. Een goede prijsindicatie van wandtegels is niet te geven: het is hoe duur je het zelf wilt maken. Je hebt genoeg winkels die wandtegels verkopen. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit, formaat, kleur, etc. En de kwaliteit is weer afhankelijk van de dikte, sterkte glazuurlaag, maatvastigheid van de tegel en het productieproces. Wanneer je wandtegels wilt snijden, kun je dit het beste doen met een tegelsnijder. Rubi heeft vele goede tegelsnijders die erg kwalitatief zijn. Neem bijvoorbeeld de Rubi tegelsnijder TS – 30. Deze tegelsnijder is geschikt voor tegels tussen de 6 -15 milimeter, dus ook voor dunne wandtegels. Voor grotere tegels moet je een andere tegelsnijder hebben. Bijvoorbeeld deze van Rubi, tegelsnijder TR-400. Ook geschikt voor dunne tegels van 6 -15 milimeter, maar tevens ook voor grote tegels.  

Mozaiektegels

Mozaiektegels heb je in heel veel verschillende uitvoeringen. Ze kunnen gebruikt worden op muren, maar je ziet dat mensen er ook leuke accessoires mee maken voor in huis. Bijvoorbeeld het versieren van een oude spiegel of een fotolijst. Je hebt twee type mozaiektegels: van keramiek zoals gewone tegels en van glas. De kermaische tegels zijn goed te snijden, de glazen ook wel, maar wat lastiger. Het slijpen van glazen mozaiektegels kun je bijvoorbeeld doen met een slijper met diamant schijfje. Je kunt echter ook een mozaiektang gebruiken. Je hebt daarvoor een keramiektang of een gewone mozaiektang. Moeilijk is het niet, maar je moet wel even oefenen. Vaak zal het in het begin wat lastiger zijn om de juiste stukjes te knippen. Pas ook erg op met de glazen varianten, want een snee is zo gemaakt.

Marmer, graniet,  natuursteen

Vloertegels van marmer zijn heel mooi en vaak ook duur. Gelukkig zijn er wel marmerlooks tegels te krijgen. Wel even zoeken, maar dan heb je ook wat als je het gevonden hebt. Marmer past eigenlijk wel in iedere inrichting, want je kunt deze natuursteensoort verkrijgen in verschillende kleuren. Van zwart tot wit en alle tussenvormen. De marmerlooks heb je ook nog eens in andere kleuren. Marmeren vloertegels bevestig je aan de vloer met een speciale marmerlijm. Wanneer je toch per ongeluk vlekken maakt, kun je dat gelukkig wel verwijderen met een speciaal middel, namelijk een marmer vlekken verwijderingsmiddel. Gelukkig kun je vlekken ook voorkomen met een marmer vlekken beschermingsmiddel . Snijden van marmer, graniet of natuursteen kan met diamantschijven (zaagbladen).  Een haakse slijper, of een Rubi zaagmachine, zoals de Rubi zaagmachine DW 200 N. Er zijn verschillende zaagmachines voor tegels te koop, van duur tot goedkoop en van klein tot groot. Zo heb je bijvoorbeeld ook de Rubi zaagmachine DU 200, die kleiner en goedkoper is.

Geef een reactie